Технологія холодного об’ємного штампування

НПП, що забезпечують викладання Проф. Калюжний Володимир Леонідович

Доц. Горностай Вадим Миколайович

Контактні телефони та посилання на соціальні мережі НПП Калюжний: 098-273-4419; kwl_2011@ukr.net

Горностай: 050-535-86-53;gornwad@ukr.net

Короткий опис дисципліни (програмні цілі) Дисципліна «Технологія холодного об’ємного штампування» викладається для бакалаврів. Вони набувають знання: з технології холодного об’ємного штампування (ХОШ) на механічних і гідравлічних пресах; з технології штампування на холодновисаджувальних автоматах; з основ проектування і конструювання штампів.

Бакалаври також набувають вміння: скласти креслення видавленої деталі; розрахувати розміри заготівки; вибрати метод розподілу вихідного матеріалу та визначити основні його параметри; назначити термічну обробку і зачистку та вид змащення; визначити схему штампа і розрахувати основні його деталі.

Бакалаври одержують навички: в розробці технологій одноперехідного і багатоперехідного видавлювання стаканів, коробок, стержневих деталей з фланцями, довгих втулок; в виготовленні болтів, гвинтів, клепок, кульок і роликів, штампуванні гвіздків з дроту.

Дисципліна «Технологія холодного об’ємного штампування» вивчається в 6-му семестрі. Вона зв’язана з попередніми дисциплінами «Технологія гарячого штампування та конструювання штампів», «Теорія пластичної деформації», «Технологія холодного штампування та конструювання штампів», «Ковальсько-штампувальне обладнання».

Зміст лабораторних занять по дисципліні: аналіз технологічності і виготовлення креслення видавленої деталі та розрахунки розмірів вихідної заготівки; визначення схеми різання вихідного матеріалу на заготівки, розрахунки параметрів різання в штампах, складання схеми штампа для різання, визначення режимів термічної обробки і очистки заготівок перед видавлюванням; вибір змащенням і параметрів технології покриття заготівок змащення, складання схеми штампа для холодного видавлювання; розрахунки і конструювання основних деталей штампів; технологія виготовлення деталей на холодновисаджувальних автоматах.

По даній дисципліні є курсова розрахунково-графічна робота, яка охоплює такі розділи програми: «Холодне об’ємне штампування на механічних і гідравлічних пресах»; «Технологія штампування на холодновисаджувальних автоматах»;

«Наукові основи проектування технологічних процесів видавлювання деталей»; «Способи, схеми і параметри розділення вихідного матеріалу на  заготовки».

Форми та технології навчання Форми навчання: денна і заочна. Лекції та лабораторні роботи будуть проводитися в режимі відеоконференції в ZOOMi
Посилання на робочу програму (силабус) та РСО
Посилання на ресурс, де розміщені навчальні матеріали